Backstage

Grøn profil +

NS_grøn4

 

Bæredygtighed er en kerneværdi i NorthSides vision, idet vi ønsker, at dette fokus er en grundlæggende præmis foralt arbejde med festivalen. Vi ønsker, at publikum forlader NorthSide med en større forståelse af genbrug, energiforbrug og økologi, end ved ankomsten. Alle små skridt gælder. Vi forsøger ikke at blive 100% bæredygtige de første år, men vi skal gøre alt, hvad vi kan! Målet er at gå først og vise vejen i samfundet.

A Greener Festival Award
Non-profit organisationen A Greener Festival har siden 2006 arbejdet for at sætte fokus på festivalers arbejde med bæredygtighed og miljøpolitik, og gennem deres arbejde har de været med til at minimere madspild samt fremme sortering af affald på en lang række festivaler rundt omkring i verden. Repræsentanter fra A Greener Festival besøgte NorthSide i 2014 for at gennemføre evalueringer af vores arbejde med bæredygtighed – hvilket førte til, at NorthSide vandt en A Greener Festival Award i efteråret 2014. Det er første gange nogensinde at en dansk festival modtager prisen. I bedømmelsen blev der lagt vægt på NorthSides promovering af fællestransport samt at have leveret gode vilkår for cyklister og fodgængere via Caminoen og BikeSide.

Affald som ressource – NorthSides udvikling over 4 år.
I 2012 samarbejdede vi med bæredygtighedsbureauet WorldPerfect om affaldssortering og kommunikation af de grønne visioner. Med SouthSide som testområde satte vi derfor såkaldte Trash Talkers til at hjælpe publikum med at sortere i fem ambitiøse fraktioner. Det viste sig, at publikum rigtig gerne ville være med, så længe det var nemt at sortere.

I 2013 skruede vi op for de grønne ambitioner. Med et mål om at affaldssortere på hele festivalpladsen og i alle boder, satte vi både fokus på sortering i produktionen og blandt publikum. Sammen med WorldPerfect, alle stadepladsholderne og alle de engagerede frivillige lykkedes det os at sortere og genanvende 20 tons affald fra NorthSide 2013.

I 2014 var målet sat om en endnu renere festival. Der blev i alt produceret 90 tons affald, hvoraf hele 53% blev sorteret. Ligesom i 2013 sorterede vi i 3 fraktioner på pladsen – dog udvidede vi med 9 fraktioner i produktionen, blandt andet sortering af mad, pap, metal, jern, træ og glas. Derudover blev en omfattende og ambitiøs pantordning iværksat, hvor både krus, flasker, shotsrør, cigaretskodder og regnslag var en del af ordningen. I samarbejde med WorldPerfect og Miljøteam skabte vi et ressourcekredsløb, hvor plastikkrus og plastikkander blev sendt til granulering og viderebearbejdning.

The Green Way – Bæredygtig transport
Der er ingen bilparkering ifm. NorthSide, så man må gå, cykle eller tage offentlig transport, hvis man vil til festival. Hvis man vil gå eller cykle, kan man tage Caminoen; oplevelsesruten ad Brabrandstien ud til festivalpladsen. Gennem årene er Caminoen blevet varetaget af forskellige organisationer i Aarhus, bland andre Mejlgade for Mangfoldighed og Verdens Skove – og i 2015 vil Kaospiloterne stå bag oplevelsesruten.

Vi vil også gerne sørge for, at publikummer, der kommer cyklende til NorthSide, har et sted at parkere cyklen. Derfor har vi siden 2012 etableret området BikeSide i samarbejde med Aarhus Cykelby. Her kan man parkere sin cykel, få hjælp til at reparere en ellers skrottet cykel eller bare få et cykeltjek, så den er køreklar igen. I 2014 husede BikeSide omkring 10.000 cykler, og igen i 2015 kan man opleve det populære BikeSide-område.

Læs mere om vores partnere på Bæredygtig Transport her.

Materialer
Vi bruger en masse træ til at bygge NorthSide op, både i boder og barer, og som en del af installationer og udsmykning på pladsen. Derfor iværksatte vi i 2013 en indsamling til Verdens Skove, hvor vi samlede ind til at genetablere regnskov på et område, der svarede til festivalpladsen. Resultatet blev, at vi – med hjælp fra gæster og samarbejdspartnere – indsamlede 68.000 kroner til Verdens Skoves regnskovsprojekt i Nicaragua. Donationen kunne bevare 31,6 hektar regnskov – hvilket svarer til ca. 31 fodboldbaner og langt mere end NorthSides areal. I 2013 indkøbte vi kun PEFC-certificeret træ, og i 2014 var en stor del af de brugte træmaterialer FSC-certificerede. FSC-certificeringen er en miljøgodkendelse, der både omfatter miljø, mennesker og økonomiske forhold i de områder, hvor skovdriften foregår.

Alle plakater og flyers er trykt på stenpapir, som er et miljøvenligt alternativ til plastic-coated papir. Det er dertil enormt slidstærkt og er derfor oplagt at bruge til udendørsplakater. I produktionen af stenpapir bruges den halve mængde energi sammenlignet med almindeligt papir, og desuden bruges der ikke en dråbe vand.

Indkøb og Økologi
Det er et overordnet mål at kontrollere indkøb til NorthSide i så høj grad som muligt og at etablere gode leverandøraftaler, som kan imødekomme vores ambitioner for bæredygtighed. På denne måde søger vi at undgå madspild, at prioritere økologiske og lokale fødevarer, at vælge produkter som er miljømærket med Svanen eller Miljøblomsten og at finde miljøvenlige alternativer til emballage. Når vi vælger varer, ser vi samlet på produktions-, anvendelses- og renovationsfaserne.

Samtidig har vi fokus på udbuddet af mad og drikke på NorthSide. Vi stiller krav til vores leverandører om at levere økologiske produkter og foretrækker også lokale produkter frem for produkter, der skal transporteres langt. I 2014 blev et krav om minimum 30% økologi fastlagt for alle stadepladsholdere, hvilket betød at vi samlet kunne tilbyde 70% økologisk mad og 30% økologiske drikkevarer. Vi introducerede bl.a. som de første den økologiske fadøl Tuborg RÅ, som allerede blev udsolgt lørdag. I 2015 er minimumskravet for alle stadepladsholdere min. 60% økologi.

Bæredygtighedsrapport
I år præsenterer vi første udgave af en årlig bæredygtighedsrapport, som vi fremover vil publicere hvert år omkring 1. september. Målet er at gøre både ambitioner, tiltag og resultater synlige for NorthSides gæster og andre interessenter. Vi ønsker at skubbe til en samfundsmæssig dagsorden for mere bæredygtighed. Derfor er det også vigtigt for os, at være opmærksomme på at gøre det, vi siger, vi gør – og det kræver, at alle i vores organisation er aktive og ansvarlige på området, og sørger for at spille ind med, hvilke muligheder der er for at gøre tingene bedre på det enkelte område. Anne Jensen, ansvarlig for bæredygtighed på NorthSide siger: ”Vores ambition er at skubbe til grænserne for, hvordan man laver en festival i dag. Alle må tage ansvaret på sig, hvis vi som samfund og verden skal eksistere i det lange løb – derfor forsøger vi at gå forrest og sende et signal om, hvordan det kan gøres”.

Læs NorthSides bæredygtighedsrapport fra 2014 i boksen til højre.

Læs mere om NorthSides grønne profil her: http://www.northside.dk/news/northside-tager-ansvar-2/

 

LEAD THE WAY