Backstage

Grøn profil

 

grøn-profil

 

En af NorthSides kerneværdier er bæredygtighed. En festival er som udgangspunkt en stor udfordring, idet mange mennesker med højt forbrug er samlet på lidt plads i en kort og intens periode. Men vi tager udfordringen op, og ønsker at skubbe til udviklingen inden for bæredygtighed på festivaler.

 

Affald som ressource

I 2012 samarbejdede vi med bæredygtighedsbureauet WorldPerfect om affaldssortering og kommunikation af de grønne visioner. Med SouthSide som testområde satte vi derfor såkaldte Trash Talkers til at hjælpe publikum med at sortere i fem ambitiøse fraktioner, og vi havde miljøvirksomheden Marius Pedersen til at håndtere vores affald efterfølgende.

I 2013 skruede vi op for de grønne ambitioner. Med målet at affaldssortere på hele festivalpladsen og i alle boder, satte vi blandt publikum fokus på madrester, sorterede i 6 fraktioner bag boderne. Sammen med WorldPerfect, alle stadepladsholderne og alle de engagerede frivillige lykkedes det os at sortere og genanvende 20 tons affald fra NorthSide 2013.

Miljøhensyn i transport

Der er ingen bilparkering ifm. NorthSide, så man må gå, cykle eller tage offentlig transport, hvis man vil til festival. Hvis man vil gå eller cykle, kan man tage Caminoen; oplevelsesruten ad Brabrandstien ud til festivalpladsen. Caminoen etablerer vi i 2014 ligesom i 2013 sammen med Verdens Skove, som vi har indledt et større samarbejde med.

BikeSide

Vi vil også gerne sørge for, at publikummer, der kommer cyklende til NorthSide, har et sted at parkere cyklen. Derfor har vi både i 2012 og 2013 etableret området BikeSide i samarbejde med Aarhus Cykelby, hvor man kan parkere sin cykel eller få hjælp til at reparere en ellers skrottet cykel, så den er køreklar igen. Man kan også bare få et cykeltjek. I 2013 husede BikeSide omkring 8000 cykler.

FSC-certificeret træ

Vi bruger en masse træ til at bygge NorthSide op, både i boder og barer, og som en del af installationer og udsmykning. Derfor iværksatte vi i 2013 en indsamling til Verdens Skove, hvor vi samler ind til at genetablere regnskov på et område, der svarer til festivalpladsen. Resultatet blev, at vi i sommer – med hjælp fra gæster og samarbejdspartnere – indsamlede 68.000 kroner til Verdens Skoves regnskovsprojekt i Nicaragua. Det betyder, at vi sammen med alle jer har været med til at bevare 31,6 hektar regnskov – hvilket svarer til ca. 31 fodboldbaner og langt mere end NorthSides areal! I 2013 indkøbte vi kun PEFC-certificeret træ, og i 2014 satser vi på udelukkende at bruge FSC-certificerede træmaterialer. FSC-certificeringen er en miljøgodkendelse, der både omfatter miljø, mennesker og økonomiskeforhold i de områder, hvor skovdriften foregår.

Indkøb

Det er et overordnet mål at kontrollere indkøb til NorthSide i så høj grad som muligt og at etablere gode leverandøraftaler, som kan imødekomme vores ambitioner for bæredygtighed. På denne måde søger vi at undgå madspild, at prioritere økologiske og lokale fødevarer, at vælge produkter som er miljømærket med Svanen eller Miljøblomsten, at finde miljøvenlige alternativer til emballage og at have overblik over, hvordan restaffald skal sorteres. Når vi vælger varer, ser vi samlet på produktions-, anvendelses- og renovationsfaserne.

Økologi

Samtidig har vi fokus på udbuddet af mad og drikke på NorthSide. Vi stiller krav til vores leverandører om at levere økologiske produkter og foretrækker også lokale produkter frem for produkter, der skal transporteres langt.

Stenpapir

Alle plakater og flyers er trykt på stenpapir, som er et miljøvenligt alternativ til plastic-coated papir. Det er desuden enormt slidstærkt og er derfor oplagt at bruge til udendørs plakater. I produktionen af stenpapir bruges den halve mængde energi sammenlignet med almindeligt papir, og desuden bruges der ikke en dråbe vand.

Læs mere om NorthSides grønne profil her!