En stol er ikke bare noget, man sidder på

En stol er ikke bare noget, man sidder på

Den Skandinaviske Designhøjskole fik til opgave at designe nye siddemiljøer til NorthSide. Vi fik lov til at være med i processen.


IMG_8033En ghettoblaster står udenfor på fliserne og forsøger at overdøve snakken fra de unge, der går rundt mellem plader af plastik og træ, flytter på dem, sætter sig på dem og stiller sig på dem. Ind i mellem udkonkurreres begge af den skærende lyd fra en rundsav, der deler store træplader i to. Indenfor flyder alle borde med små modeller i pap, papir, træ og plastik i det rum, som eleverne på linjen ”Møbel, Rum og Produkt” har til huse i på Den Skandinaviske Designhøjskole. De 18 unge skandinavere på holdet render rundt mellem hinanden med træplader, limdunke og modeller, mens de lidt presset af deadlinen er ved at få deres prototype klar.

Genbrugsplastik
IMG_8032Jimmi Wulff er lærer på linjen og den, der har valgt de materialer, som eleverne skal forsøge at få en eller anden form for siddemøbel ud af. I tråd med NorthSides princip om bæredygtighed har han fundet et firma, som køber genbrugsplast og laver det om til plastplader.

- Aftalen med NorthSide var, at vi skulle finde et materiale, der giver mening i forhold til deres koncept. Jeg fandt frem til disse plastplader og synes, at det kunne være spændende at se, hvad man får ud af dem. Man kan nærmest spise pladerne, da de er lavet af genbrugsplast, der har været brugt til fødevarer. Plast har masser af gode egenskaber, og det er svært at undvære det. Og når vi så kan genbruge det, så giver det god mening, siger Jimmi Wulff.

En stol med masser af krav
IMG_8034Udover princippet om bæredygtighed er der også stillet en række krav til de møbler, der skal komme ud af samarbejdet med de unge designere. Man skal kunne sidde i dem på festivalen, men de skal også holde til, at nogen vil stå på dem. Der skal være plads til mindst to personer og gerne op til seks. De skal kunne holde til at stå ude og få en klat ketchup og en regnbyge, de skal opfordre til social kontakt, kunne transporteres og opbevares på lidt plads til næste festival.

Med disse principper i baghånden gik de fire grupper i gang med at definere, hvad en festival er, hvordan man bevæger sig rundt til sådan én, og hvordan ens siddebehov egentlig var. Det blev til mood boards, skitser og modeller, inden de så kastede sig ud i at lege med plastikpladerne. Desværre var pladerne mere bøjelige, end nogen af dem havde kunnet forudse, så mange måtte forkaste deres oprindelige modeller og gentænke møblet. Heldigvis er både plastik og regler bøjelige, så Jimmi Wulff smed træplader ind i legen, så de kunne give den stabilitet, som plastikken på ingen måde havde. Derfor er alle møblerne en kombination af træ og genbrugsplastik.

Læn, lig, sid eller stå
IMG_8031Og ud fra modellerne at dømme, kan du glæde dig til en anderledes siddeoplevelse på NorthSide i år.
Der er trekanter, som kan sættes ind i hinanden og skabe ryglæn, skabe intimsfære for en enkelt eller lave hygge for flere på den anden led.

Der er dråbeformede plaststykker med træplader ovenpå, som kan stables, så man har et bord, en højere stol eller kan blive til mange, når de bare står ved siden af hinanden på jorden.
Der er strandstols-agtige loungemøbler, hvor du kan slænge dig. Endelig er der smukt formede plastikstykker, der snor sig sammen med træ, så du kan sidde, ligge, læne eller slænge dig efter behov.

For eleverne har det været nogle spændende uger med en masse udfordringer og en masse nytænkning. Alle var enige om, at det er fedt at lave sådan en opgave og tænke et møbel helt fra, men de kunne godt have undværet nogle af overraskelserne og at skulle starte forfra på grund af drillerierne fra plastikken.

Så det kan du tænke på, hvis du tager en pause på ét af møblerne på NorthSide.

Af Stina Christiansen

FAKTA
Der var i 2013 omkring 1.200 forskellige siddepladser på NorthSide. Det var ifølge publikum ikke nok, så tallet tredobles i 2014, hvor gruppen Siddeministeriet bestående af folk fra Dansk Rock Samråd (ROSA) blandt andet leverer 2.000 nye pladser. Derudover vil man i området ved Red Stage kunne finde omkring 500 tribunepladser, og der vil være omkring 300 pladser i området OutSide.

Den Skandinaviske Designhøjskole leverer omkring 100 pladser, og i indslaget nedenunder kan man se, hvordan nogle af dem kommer til at se ud og høre mere om tankerne bag.

Se alle nyheder